TÉMA Imunita

Kysané zelí posiluje imunitu

Léto je skoro u konce a zanedlouho sklouzneme do období podzimu, který je strašákem sychravých dní, únavy a také obdobím chřipek a nachlazení. Nejlepším řešením jsou preventivní opatření na posílení imunitního systému. Jedním takovým je konzumace kysaného zelí.

Ač se to někomu může zdát nevěruhodné, zelí je skutečně dvouletá bylina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, ale i další tělu prospěšné látky. Mnohdy v obchodech či lékárnách hledáme posilující prvky pro naši imunitu, ale přitom zapomínáme, že náš kraj nám dává mnohem účinnější zbraně. Dříve byly zásoby zelí hlavním zdrojem vitamínů v zimním období. Nejběžnějším druhem je zelí hlávkové (bílé a červené) dále pak čínské nebo pekingské.

 

Aby bylo v zelí zachováno co nejvíce živin, je vhodné ho jíst syrové nebo kysané. Uvádí se dokonce, že kysané zelí obsahuje ještě mnohem více vitamínů než zelí syrové. Vlivem jakéhokoliv tepelného opracování (vaření, dušení, pečení) se ze zelí vytrácí až polovina cenných látek.

 

Výhody kysaného zelí

  1. pro lidský organismus je kysané zelí jakýmsi darem
  2. hlávkové zelí je jemně nakrájené a je zkvašené díky bakteriím mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus)
  3. je charakteristické svou chutí a vůní, což způsobila právě kyselina mléčná, která vznikla při kvašení cukrů ze zelí
  4. pokud se kysané zelí skladuje za správných podmínek, vydrží dlouhé měsíce

Vitamíny a látky obsažené v kysaném zelí

  • vitamín C - v kysaném zelí je více vit.C než v syrovém zelí - posiluje imunitu
  • vitamíny skupiny B (může se také hovořit o skupině B komplexu)
  • INOSITOL - je to látka, která se řadí k vitamínu B, v organismu tvoří buněčné membrány a zajišťuje transport a metabolismus cholesterolu a mastných kyselin (zabraňuje, aby se ukládaly v játrech), má pozitivní účinky na svaly a mozkovou činnost
  • dále vitamíny K, E, provitamín A
  • kyselinu listovou
  • draslík, železo, vápník, zinek, selen
  • vlákninu
  • bílkoviny
  • aminokyseliny
  • IZOTIOKYANÁTY - tyto látky vznikají procesem kysání a chrání tělo před rakovinnými účinky, hlavně před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva

Pozitivní účinky zelí na organismus

  1. posiluje imunitu, má protizánětlivé, protibakteriální a regenerační účinky
  2. zlepšuje krvetvorbu
  3. bojuje proti stresu, depresím, nespavosti
  4. snižuje hladinu cholesterolu
  5. díky obsaženému selenu snižuje krevní tlak
  6. zlepšuje citlivost nervů u nemocných s diabetem
  7. pomáhá při Alzheimerově chorobě
  8. má nízkou energetickou hodnotu a tudíž je vhodné při redukčních dietách
  9. díky vysokému obsahu vlákniny očisťuje organismus
  10. zlepšuje zácpu, hojení hemeroidů
  11. pití čerstvé zelné šťávy pomáhá léčit žaludeční vředy
  12. pomáhá udržovat střevní mikroflóru
  13. podporuje potenci, plodnost a libido

Zelí má skutečně mnoho důvodů, proč jej konzumovat. Zařazujete zelí do svého jídelníčku? Dáváte přednost spíše syrovému zelí, nebo kysanému?

Kysané zelí posiluje imunitu patří do témat
  • Jana 26.10.2015 12:52:03

    Zelí nejím, ale koupila jsem si v lékárně Imunit 5Prevemax a jsem spokojená, působí fakt tak jak píšou a zabírá do 5 min.

  • Zelený Raul 17.06.2015 11:22:05

    Takže kysané zelí jím rok, cca 100-250g týdně. Poslední 3měsíce si ho vyrábím sám.
    Za ten rok jsem nebyl ani jednou nemocny - vlastně jednou před dovolenou, po očkování proti břišnímu tyfu.
    Pouze párkrát to vypadalo, že sem něco chytnul, ale přešlo to za 1-2 dny.
    Prdím stejně jako před konzumací zelí :-)

    Moje rada: Vyhoďte všechny sviňský přípravky a tablety - chemií ničíte nejen své tělo, ale i přírodu(nenávratně), do které namočíte tydle zbytečnosti. A ve finále onemocníte některou civilizační chorobou, které vznikají, protože člověk chce být chytřejší než příroda.

  • echinacea Karol 03.07.2014 10:35:17

    Miluji zelí, ale pojďme si říct narovinu, že není vhodné se s ním ládovat celý týden, protože pak by se mnou bylo k nevydržení :D Já užívám od imunit echinacové kapky na podporu imunity. Střídám klasické echninacové kapky a na zimu si vždy koupím echinacové kapky s hlívou ústřičnou ať si to posichruji :)

    • Re: echinacea Martina 25.11.2014 10:34:15

      Také moc nemusím ty cucavé tablety nebo vůbec celkově tablety. Proto jsou pro mě vhodné echinaceové kapky s výtažku z kořene od imunitu. Protože jsou silnější než ty z toho květu. Já užívám celoročně, protože hodně trpím na oslabenou imunitu.

  • Věra 27.10.2014 09:14:19

    Já jsem taky na tom podobně s tou pohodlností :-D 5prevemax- chutově skvělý, sladký a zabírá ;-)

  • Lenka 10.10.2014 14:48:21

    Já zelí moc nemusím a jsem pohodlnější, než se denně tím ladovat. Kupuji si 5prevemax a s nám jde vše samo ;-) nemocná jsem nebyla ani nepamatuju a jsem mu za to vděčná ;-)

  • Zelený raul 01.09.2014 14:28:29

    Hezký článek. Ale něco tam chybí. Nějaká negativa. Takže tyto hurá informace beru s rezervou.

  • Imunita Martina 07.02.2014 15:07:00

    Na zelí teda nejsem, ale řeším to lékárnou :) kupuji si 5Prevemax a díky jeho Betaglukanům jsem zdravá!

  • zelí kulimirka 29.12.2010 20:52:34

    pouze domácí a našlapané je nejlepší

    • Re: zelí bynell 28.10.2013 10:14:28

      ano souhlasím , máme právě velký zelňák plný domácího , našimi dětičkami pečlivě našlapaného zelíčka a právě ho jím jen tak, je opravdu výborné a hlavně zdravé!!

  • Imunita Sandra 14.10.2013 09:22:00

    Já jsem kdysi pila vodu z kys. zelí, ale pak jsem trávila více času na záchodě, než v práci.. proto jsem si taky pořídila domů z lékárny 5Prevemax se kterým jsme doma spokojení všichni. Obsahuje Betaklukany a to je to, co mé tělo hledalo:)

  • Imunita Veronika 30.09.2013 11:14:48

    Já taky zelí nemusím, kdysi jsem se snažila alespon vodu z něj vypít, ale stejně mi to nešlo :) Po pár přečtení jsem také 5PreveMax vyzkoušela a pomohl mi. Ikdyž v práci kolem mě někdo zakucká, tak já se stálke držím a doufám, že v tom budu pokračovat :)

  • Zelí jezte raději jen mléčně kvašené Jitka 03.05.2013 18:06:45

    Pozor na syrové zelí, ne všechny články se o tom zmiňují, ale syrové zelí obsahuje chemické látky, které brání produkci hormonu štítné žlázy (známé jsou jako goitrogeny), také nadýmá a obecně není pro zdraví člověka vhodné. Neničte si zbytečně štítnou žlázu.

    Naši předci (minimálně ti chytřejší) jedli zelí předvším mléčně kysané. To již oplývá všemi těmi vitamíny, minerály a snadno je z něj tělo získá a využije. Právě proto naši předci zelí kvasili, místo aby je jen schovávali ve sklepech a jedli syrové. Ale pozor, sterilizací se veškerá pozitiva kysaného zelí ztrácí. Stejně tak není vhodné jíst zelí, které je pouze naložené do octového nálevu, v obchodě vždy hledejte "mléčně kvašené nebo kysané zelí nesterilizované". (více informací můžete najít na blogu vyzivujicitradice.cz, jen se tam trochu hůře hledají)

  • Imunita Veronika 13.03.2013 10:47:26

    Taky se u toho šklebím :) Ale když jsem už fakt nemocná, tak do sebe cpu 5Prevemax, oproti zelí je sladký a nejradši bych ho brala jako bonbóny :) Obsahuje Betaglukany, takže mě z té postele postaví na nohy behěm pár dní!

  • Oli 05.02.2013 21:10:52

    Já miluju kysané zelí jen tak na chleba s máslem. A když si chci posílit imunitu, piju z něj šťávu. Sice se šklebím jak čert, ale chutná mi to :)

  • Re: ElsaRoberts 14.11.2012 18:05:30

    Do you know that it's the best time to get the business loans, which will realize your dreams.

  • Zelí yetty 01.09.2012 08:02:18

    Kysané zelí je výborné na potlačení candidy,posiluje imunitu atd. Je pomocníkem i v domácnosti při úklidu podobně jako ocet.

  • Zelí Fifina 25.01.2012 16:01:38

    Já zelí miluji v jakékoliv podobě.Přes zimu si dávám kysané s cibulí je to bomba.

  • Nela 12.12.2011 18:30:15

    Že je zelí zdravé jsem věděla, ale těch pozitiv je tolik, že si hned zítra donesu sáček domů :-) Vsadila jsem i na chemii - spektrum, dávám si hrstičku goji (chutná trochu jako rozinky, ale zázrak na imunitu)....zkoušejme, co kde uslyšíme, ať tu zimupřežijem ve zdraví :-)

  • Kysané zelí. Pavel 25.05.2011 08:05:22

    Dobrý den všem,
    mám vysoký krevní tlak a zvýšenou hladinu cholesterolu. Právě jsem si přečetl článek o prospěšnosti kysaného zelí. Máte někdo prosím zkušenosti s požíváním kysaného zelí či léčbou bylin?
    Děkuji za odpověď.

  • Zelí novina 27.12.2010 15:44:09

    O zelí vím, že je zdraví prospěšné, ale ráda ho moc nemám a tudíž ho ani nejím, ani zelné saláty, ani zelňačku..Po přečtení článku a tady, jak ho máte všichni rádi, si snad příště trochu dám, ale jak píše Pepan - s kusem masa....:-)

  • Zelí miluju Monika 25.05.2010 21:15:22

    myslela jsme, že posiluju munitu, když beru curenzym, ale vidím, že ji posiluju, idkyž do sebe rvu zelný salát. Vivat!

  • Knedlo.... Danka 07.10.2009 15:00:00

    No moc pěkné posilování imunity…že by mi pomohlo dávat si knedlo vepřo zelo častěji než dvakrát do roka, když to uvaří maminka?:D Tak já ho jím protože ho mám ráda a na imunitu mám doma Wobenzym, který mě už o účinnosti přesvědčil tím, že v zimě mě nemoci nedostanou…:)

  • Soudobé zelňáky v pekárnách bývají naštíru s kvalitou. Miloš R 03.10.2009 18:53:40

    Zelňáků je přece tolik druhů! Jenže pohodlnost a kvapík vyhání kvalitní pestrost z trhu. Co vy na to pekaři? A co vy zákazníci či hospodyňky? Mýlím se?

  • Zelí Jaromíra 25.09.2009 12:42:37

    Moc poučný článek.Díky

  • Zelí a maso Pepan 25.09.2009 10:48:21

    Já teda zelí můžu, ale musí u toho být velký kus masa!!! :-)

  • Zelí Mirinda 25.09.2009 09:49:42

    Zelí miluju a to jsem ani netušila, že je tak zdraví prospěšné. Překvapilo mě, že kysané zelí je zdravější než syrové. Jím zelí na všechny možné způsoby a teď mi bude chutnat o to víc.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Imunita patří do témat

Adresář

Poradna na téma Imunita

Diskuze na téma Imunita

  • Peeta 17.10.2016 13:10 Imunita

    To to. Zatím chutnala u nás vsem…kupuju ji uz i jako dárky :-D

  • Lena 13.10.2016 11:10 Imunita

    Souhlasím s tebou, kustovnice neboli goji je velká mnamka a taky zdravá ;-)

  • Peeeta 12.10.2016 19:10 Imunita

    Na podporu imunity zobám mocdobrý susený plody gojihttp://www.himalyo…

  • Michal 18.04.2016 10:04 Imunita

    Je ot celý dohromady hodně výživný. Každá látka sama o sobě působí hodně účinně, ale dohromady to…

  • Kokoska 15.04.2016 15:04 Imunita

    Má m B17ku od letošního ledna a rapidní zlepšení celkově. Nevim jestli je to těma jadýrkama, nebo…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku